Helsefagarbeideren 1 - 2019

28 Helsefagarbeideren Mange kroniske sykdommer har medfølg­ ende ernæringsutfordringer, og parkinson er en av dem det ikke har vært så mye opp- merksomhet rundt, forteller Asta Bye som er professor og ernæringsfysiolog. Hun mener det er viktig at pleiere setter seg inn i hvordan sykdommen kan påvirke mat- opptaket. Ernæringsproblemene skyldes ulike aspekter ved sykdommen. Skjelvinger og svelgevansker fører til at det kan ta lang tid å spise, noe som kan lede til underernæring. Dessuten kan medisiner påvirke opptaket av næringsstoffer i kroppen. Selv om parkinson utarter seg veldig forskjellig, så vil en langt framskreden sykdom være utfordrende for matinntaket. - De eldste med parkinson er alltid i risiko for underernæring, slår Asta Bye fast. Vær obs på svelgevansker Hun tror særlig svelgevansker kan være lett å overse, for det er ikke noe som opp- står plutselig. Det skjer over måneder, og det er ikke alltid pasienter selv forstår at de har fått problemer med å svelge. De synes kanskje bare at det tar lang tid å spise. Konsekvensene av underernæring ved Parkinson er de samme som ved andre Slik gir parkinson ERNÆRINGSPROBLEMER Parkinson er en kronisk nevrologisk sykdom med mange symptomer og bivirkninger fra medisiner som kan påvirke næringsopptaket. Tekst: Ann Beate Grasdalen Boken Parkinson på kjøkkenet er skrevet av Asta Bye og kan lastes ned fra nettsidene til Norges Parkinsonforbund, www.parkinson.no . Asta Bye er ernæringsfysiolog og professor, og tilknyttet OsloMet der hun forsker på eldre og ernæring VANLIGE ÅRSAKER TIL UNDERERNÆRING VED PARKINSON •Skjelvinger •Muskelstivhet •Tygge- og svelgevansker •Munntørrhet •Nedsatt lukt og smak Foto: privat

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy