Helsefagarbeideren 1 - 2019

Helsefagarbeideren 35 I Trondheim kommune har politikerne bestemt at alle sykehjem skal ha egne serviceverter. Hvilke arbeidsoppgaver som skulle ligge i stillingen, fikk hvert enkelt sykehjem bestemme selv. - Vi har savnet å ha mer tid med pasient­ ene, forteller Kristin Syversen som er helse- fagarbeider. - Når vi har tid til overs etter pleien, så kan vi sette oss ned for å prate eller spille, eller vi kan gå en tur. Før måtte vi bruke all ekstra tid på å rydde opp på kjøkkenet, lage mat og vaske klær. Pleierne slipper å lure på hvem det er som har ansvar på kjøkkenet den vakten. Slipper å bruke tid på matbestillinger og organisering av det som ikke er pleiefaglig, for alt det tar serviceverten Odd Ketil seg av. - Det blir mer kontinuitet i avdelingen med Odd Ketil der, erfarer Signe Marie Nordskag som er utdannet radiograf og jobber som fagarbeider. Ikke bare for pleierne, men også for beboerne som treffer et fast ansikt i opp- holdsrommene i avdelingen, der to stuer med kjøkken midt i mellom ligger på rad og rekke. Denne dagen som Helsefagarbeideren er innom, så beveger pleiere seg ut og inn. Enten sammen med pasienter, eller de tar ut av oppvaskmaskinen og henger opp klær. Serviceverten er langt ifra alene, men det hender at flere alarmer går samtidig fra pasientrommene, og plutselig er alle pleierne borte. Da er det godt å ha en fast stuevakt. Odd Ketil hadde allerede jobbet på hjemmet som helsearbeiderlærling, og ble oppfordret til å søke. Han har tidligere i arbeidslivet kjørt transport, men så gikk firmaet konkurs. Etter en periode som arbeidsledig, ble han tilbudt plass i Menn i helse. Nå jobber han i full stilling som servicevert på dagtid. - En servicevert bør klare å ha overblikket, og man må ha pasientblikket. Man lager måltider, rydde litt, og pynte til høytider. Stemningen er viktig. Sykehjemmet er serti- fisert livsgledesykehjem, forteller Odd Ketil. Kristin og kollegene merker stor forskjell med og uten servicevert: - Odd Ketil har tid til måltidene, til å dandere mer, forteller hun. - Før har det vært mer tilfeldig, for noen pleiere har interesse for ernæring, andre har det ikke. Nå er situasjonen rundt måltidet mer til­ talende, og det er viktig for appetitten. - Det er pyntet, ryddet og gjort fint på bordene, og beboerne kjenner matlukten når det lages lunsj. SERVICEVERTER GIR MER TID TIL PLEIE I snart to år har Odd Ketil Nerdal jobbet som servicevert ved Munkvoll sykehjem på Byåsen i Trondheim. Arbeidsoppgavene er veldig varierte, men hans funksjon er likevel helt klar: Å sørge for at pleierne bruker mindre tid på kjøkkenet og mer tid sammen med pasientene. Tekst: Ann Beate Grasdalen Foto: Anne C. Eriksen Odd Ketil Nerdal trives i jobben som servicevert sammen med med beboerne i oppholds­ rommene. Hovedoppgavene er frokost og lunsj i to avdelinger, og ansvar for all logistikk med mat og klær.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy