Helsefagarbeideren 1 - 2020

6 Helsefagarbeideren Å DELTA I MATLAGING KAN GI BEDRE KOSTHOLD Å bestemme selv hva man spiser er viktig for livskvaliteten. Samtidig styrer innarbeidede vaner mange valg. Å være involvert i matlaging kan bidra til at man velger sunnere mat. Tekst: Ann Beate Grasdalen Foto: Anne C. Eriksen Du må få fram at vi ikke er perfekte her, sier lederen av Bredsandkroken Jo Kristan Kjøniksen, like før vi er på vei til å dra fra boligen. De spiser ikke bare sunn mat, men hvor ideelt er det, egentlig? Målet er snarere å ha et normalt kosthold, og å legge til rette for at tjenestemottakerne kan ta gode valg. Bredsandkroken er et bofellesskap med personer som har bodd sammen lenge. Her har de hatt kultur for å leve aktivt i mange år, i alle fall siden en av beboerne fikk det mye bedre av å gå tur. Så begynte de andre også å gå, og vanen satte seg i veggene. Her spises grønt på middagstallerkenen seks dager i uken. De har et relativt sunt kost- hold, og overgangen til sunnere mat har skjedd gradvis, i takt med samfunnet for øvrig. Det er vanskelig å peke på bestemte begivenheter, eller årstall for noen om- legging. Kanskje var det for rundt ti år siden at de ble kritiske til all kosen. – Det ble mye vafler og boller sier Toril Fylling. Hun er hjelpepleier og har jobbet i boligen i tretten år. Så begynte de med fruktsalater til kaffen på kvelden istedenfor, og det ble godt mottatt. Gro Bekkevold

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy