Helsefagarbeideren 2 - 2018

26 Helsefagarbeideren Helsefagarbeider Else Marit Undheim og hennes kolleger tilbyr kostholdsveiledning og sunne, gode måltider i et hjemmekoselig miljø til personer som sliter med samtidige rus og psykiatri-problemer - gjerne omtalt som ROP-lidelser. Dette ikke vanlig kost for brukergruppen. Kosthold og ernæring regnes som et forsømt område innen rus- og psykiatriomsorgen. Noe av det første som slo Else Marit da hun begynte å jobbe med personer med rus og alvorlige psykiatri-lidelser i 2007, var hvor mangelfullt kostholdet var. - De levde på sju teskjeer sukker i kaffen, Weetos frokostblanding og H-melk på bordet. De var redde for å bruke penger på mat, for de trengte det til rus, sier Else Marit. Hun bestemte seg for å motivere dem til å spise mindre godteri og kom med inn- spill til handlelister. - Det begynte i det små. Jeg bakte blant annet grove rundstykker. Det var frivillig og jeg sleit meg ut på det, for det var ikke satt i system og det var ikke satt av midler til det. De skulle jo egentlig klare seg sjøl, men hadde ingen bo-evne, sier hun. Helsefagarbeider i spissen FOR NYSKAPENDE ERNÆRINGSPROSJEKT I Time kommune på Jæren kan en engasjert helsefagarbeider og hennes gode kolleger vise til oppsiktsvekkende resultater av et unikt kostholdsprosjekt. Tekst og foto: Siv M. Bjelland Navn: Else Marit Undheim Yrke: Helsefagarbeider organisert i Delta. Bakgrunn: 35 års bakgrunn fra arbeid med psykisk helse, blant annet rehabili- tering av ungdom på Klokkargården og 23 år på sengepost på Sandnes DPS. Bor: Else Marit og mannen driver gård på Undheim på Jæren. I det store og gode spiskammeret holder maten seg frisk og er lett tilgjengelig fra kjøkkenet.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy