Helsefagarbeideren 4 - 2019

Helsefagarbeideren 5 Kjøkken på vei tilbake på sykehjemmet Med tilskuddsordningen kan kommuner bygge eller pusse opp kjøkken på sykehjem og eldreboliger som alt er i drift, og sende over halve regningen til staten. Men matlukta alene er ikke nok, det skal både se og smake godt, og ikke minst inntas. Min kollega i Kost og ernæringsforbundet i Delta, Arnt Steffensen bruker uttrykket «de siste 30 cm». Pasienten skal ha den maten som serveres ned i magen. Måltidene er en av de få aktivitet­ ene som foregår på sykehjemmet. Da sier det seg selv at opplevelsen rundt matbordet er viktig, og det må være tilstrekkelig personale tilstede. Heldigvis er det sykehjem som har fokus på måltider. Jeg var på besøk på et sykehjem på Østlandet. Der hadde renholderne en viktig oppgave etter morgenrengjøring. De skiftet til rene klær og ble frokostverter. De satte seg ned sammen med pasientene rundt frokostbordet, slik at pleiepersonalet kunne konsentrere seg om de siste pasientene sitt morgenstell. Det var en god stund for både pasienten, og ikke minst for frokostvertene som fikk en mer variert arbeidsdag. Fremtidens eldreomsorg Fremtidens eldreomsorg var tema på Norsk sykehus- og helsetjenesteforening sin konferanse i Oslo 17. og 18. oktober. Konferansen var en møteplass for ansatte i kommune- og spesialisthelsetjenesten. Dette var et nyttig møte med mennesker som har annen kunnskap og erfaring enn en selv. Den startet med eldre- og folkehelseministeren Sylvi Listhaug. Hun oppfordret kommunene til å planlegge enda strengere for at vi lever lenger med flere diagnoser. Det tar ca. fem år fra du planlegger et sykehjem til det står ferdig. Listhaug fortsatte: «Sykehjemsplasser må øke, vi kan ikke bare bygge omsorgsbolig som etter hvert blir sykehjem light.» Konferansen hadde flotte forelesere innenfor våre områder. Teknologi var et viktig tema, spesielt innenfor demensomsorgen. Vi ønsker teknologien velkommen, vi skal være pådrivere, men vi vil være med å vurdere det etiske perspektivet i forkant av bruken. Teknologien skal være et hjelpemiddel slik at pasienten får en bedre hverdag, den skal ikke erstatte mennesker. Bruk profesjonstittelen Fagskoleutdanning blant våre grupper er heldigvis mer kjent nå enn det har vært på lenge. Tidligere fikk du tittelen «spesialhjelpepleier» om du hadde en fagskole. I dag blir det brukt andre og flere begreper som fagarbeider pluss, eller fagarbeider med fagbrev. Det ser ut som det er opp til arbeidsgiver å definere hva du er. Jeg mener vi må bruke vår profesjonstittel, og at absolutt alle skal ha en egen tittel når man har gjennomført en fagskole på 60 studiepoeng, for eksempel «høyere yrkesfaglig utdanning». Vi har gitt innspill til faglig råd for Helse og oppvekst. Nå venter vi spent på svar om tiden er inne for å kunne få tittel «spesialhelsefagarbeider» for eksempel. Nå står det igjen å ønske alle en riktig god og fredfull jul. Takk til dere som holder helsevesenet i gang både natt, dag, ettermiddag, helger og helligdager. Uten dere stopper helsenorge. Jette Dyrnes, leder av Helsefagarbeidere i Delta Regjeringen setter av 100 millioner statlige kroner i året til å bygge sykehjemskjøkken. Jeg er fristet til å si «hva var det jeg sa».

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy